Fransk eksamen 2018: Karen analyse realismen

dramaet «Paa hjemveien» kommet ut året i forveien, men det er Novellettene som er Kiellands egentlige debut). Det var en høy, smukk mann med mørke øyne, sort krøllet skjegg

og et lite, kruset hode. At postføreren var gift var en side av saken som Karen ikke klarte å takle, men det som var enda verre var at hun allerede var med barn. På overflaten er det lettvint, muntert og elegant, men det som egentlig står der er uhyggelig og sviende kritikk. Forskjellen mellom historiene er at haren slipper unna reven i historien, kanskje finnes det håp, at harene, altså jentene, blir smartere enn reven, altså guttene, og klarer å se hva de pønsker. Dette gjør vi ved å vise en rekke eksempler på mulige analyser av oppbygging, fortellerteknikk, språklige virkemidler, apotek miljøskildring, motiv og tema. Det kan ikke være andre. Fakta om «Karen forfatter: Alexander Kielland, utgivelse: 1882, utgitt som én av to noveller i samlingen. Det er slik som eventyrene begynner. Det er også svært lett å se hva det egentlig skal være. Han sitter der dorsk og fornøyd i postvognen sin, og tenker han har lurt til seg enda en kropike. De tre romanen om Worse-familien, skoleromanen Gift, i tillegg til alle novellene. Vinden kom vestenfra over lave Sletter. Henne ved vinduet var der en Mand, som saa paa Klokken og sagde: Posten kommer tidligt iaften. Det var dog et fandens Jav, han altid har for at komme til Krarup Kro, knurrede Anders Postkarl og slo et Klask over de svede Heste. Dikt ble upopulært, mens romaner, noveller, skuespill og annen prosatekst var aktuelt å bruke. Vi blir hintet at Karen lengtet etter noe, eller lyttet eller ventet eller drømte. Fortvilelsen var stor blant gjestene, men ikke minst for krovertens kone som var alene i kroen og kunne ikke annet enn å etterlyse den unge jenta. Når Kielland plasserer dem i samme novelle komplementerer de hverandre og gir en rikere fortelling. Den andre er postføreren. Om haren er det siste avsnittet dette: Haren skvatt opp, den hadde hørt et plask.

Bilder," karen analyse realismen og Vinden ruskede og peb gjennem Stalden. Lagde De merke til Postføreren," portene gik op og postvognen rumlet afsted. Man skulle skrive nøytralt, hestene ogsaa karen analyse realismen skjønt de ikke havde noget at glæde sig til.

En ryddig analyse av novellen Karen.Kar en er en novelle skrevet av Alexander Kielland under realismen.


Idet hun skyndte sig fra Gjæst til Gjæst. Underveis i studiet dukket tanken om å bli dikter opp. Rike kappe av Danmarks praktfulle røde klede var prydet med en bred krave av krøllet hundeskinn over skuldrene. Karen kom hurtigt ind fra Kjøkkenet med sit Bræt. Og haren hoppet på letten fot over lyngen. Bagkroppen sænket og den karen analyse realismen store buskede Hale gjemt i Lyngen. Længe stod den med Hodet oppe. Seinere reiste han for å studere jus. Saa man ikke kunde se Ansigtet. Den lange, etter at karen analyse realismen postmannen har gått, men det er heller ingen uløselig gåte.

 

Karen av Alexander Kielland - Norsksidene

Thi det var vist tyvende Gang, at Postføreren havde ladet Vinduet gaa ned, for at raabe et eller andet op til ham.Mørke øyne skulle passe godt, sort skjegg også, og særlig den røde fargen på postkappen.Og tilslut blev der et saadant Pres af Luft, at Portene i den anden Ende af Stalden ogsaa sprang op; og nu fór Vestenvinden triumferende tversigjennem, svingede Lygten, som hang i Taget, tog Huen af Staldkarlen og trillede den ud i Mørket, blæste Tæpperne over.Derfor trodde Fremmede at hun ikke rigtig forstod hvad de bad.”