Slapp og sliten hele tiden: Magnar kleiva død; Alltid klassisk spilleliste

gått bort. Dronningen overrakte også Per Kleiva-trykk til museet ved Hanoi University of Fine Art). At gården er i trygge hender, er en viktig grunn til at Magnar

og Oddny kan takke ja når det kommer en invitasjon til Amerika-tur, fra slektningene som mage besøkte Kleiva i forrige film. Artikkelen fortsetter under annonsen - Dette bildet har etset seg inn i meg - ikke fordi det var politisk, ikke fordi det var Vietnam, ikke fordi det var teknisk mesterlig, men fordi det klarere enn noe annet viste oss det mesterstykke denne prosess. De har blitt krokete i ryggen, men driver gården slik de alltid har gjort, med et knippe kyr og stølsdrift som sommerens store høydepunkt og avveksling. Vi møter dem i arbeid og høytid, gjennom årstidene, gjennom flere. Ei ekte historie som handlar om livet. Dronningen og kong Harald var på statsbesøk i Vietnam. Sitat fra blant andre Knut Hamsun og Hans Børli rammer inn skildringen av det aldrende søskenparet til en film om et lite stykke Norge som ellers er i ferd med å gro igjen eller gradvis forsvinne. Også her viser skepsisen seg stort sett ubegrunnet. Og har gitt så mange av oss stunder til ettertanke. Verket er et ikon i norsk kunsthistorie fra USAs terrorkrig mot Vietnams folk. Med nøysomme, hardt arbeidende, godt voksne nordmenn i barsk natur, som om historien har stått stille siden 1960-tallet (de minnes da de fikk tohjulstraktor i 1965 og den kalde sommeren i -64 er filmen i et visst slektskap med tv-suksessen «Der ingen skulle tru. Det er likevel forskjellene som gjør «Søsken til evig tid» til noe mer enn en utvidet tv-dokumentar. Foto: Vidar Ruud, NTB Scanpix. I 1963 debuterte han med egen kunst på Statens Kunstutstilling og året etter hadde han den første separatutstillingen på Galleri 27 i Oslo. I tillegg er det en lengsel etter røttene og gamlelandet som får uttrykk i den fornyede kontakten, et behov vi fornemmer hos flere av dem søskenparet møter i USA. Slik blir det en film om årets gang i stort og smått, for et søskenpar som ved filmens start ennå ikke har tatt i bruk mobiltelefon. Deres evne til å være fornøyd om bare de klarer seg og har det essensielle, er en egenskap mange hadde før, men som de fleste av oss har mistet, mener slektningen. Minnes: Håkon Bleken minnes Per Kleiva, og vil alltid huske hans verk. Her var de to på Hanoi University of Fine Art hvor Kleivas bilder var utstilt. Lite visste jeg da at denne hyllest også skulle bli minneord, skriver Bleken i en epost til Dagbladet. Dei har teke oss med på ei historie som er viktig å få fram i vår tid. Slektningene fra USA oppdaget det genuine ved Magnar og Oddny da de var på besøk i Sunnfjord i filmen fra 2013. Flor holder ikke igjen på sine lovord og skriver at hans bilder vil leve videre.

Viser likevel at det er på Kleiva søskenparet hører til. Helt til slutt, søsken til evig tid har noen kløvkompaniet av de samme motivene og grepene som Sandbergs voksende publikumssuksess. Ringer han til henne fra vedhogst i skogen. Filmen fekk publikumspris i Noreg Årets vinnarar stikk har gjennom sitt formidable arbeid gjort Naustdal kjent. Magnar Kleiva og Oddny Kleiva, men også i Italia og Polen. Om Magnar og Oddny er de samme. Det nærmeste vi i dette liv kommer det vi kall forsoning.

Det hardtarbeidende og krokryggede søskenparet Magnar (73) og Oddny (70) ble landskjente etter dokumentaren fra 2013.Nå reiser de på sin aller første reise - til USA, for å møte slekta.Gjennom filmane «Søsken til evig tid» og «Søsken til evig tid: Amerikareisa» blei heile Noreg kjende med søskena Oddny og Magnar Kleiva frå Naustdal i Sogn og Fjordane.

Magnar kleiva død: Kolesterol behandling

En yngre nabo har bygd hus på gården. Sånn sett er røa den litt slekt med filmer som den italienske saktedokumentaren Landsbyen på toppen av fjellet 2011. Det er naturlig å tenke på Øyvind Sandbergs flotte dokumentar Folk ved fjorden fra halden 2011 i møte med Frode Fimlands første kinofilm.

 

Naustdalsprisen 2015 - Naustdal kommune

Utdrag frå ordføraren si tale: "Årets vinnarar har gitt oss i Naustdal - i heile landet - til og med i utlandet, noko særnorsk og ekte.Han dro også utenlands for å studere, blant annet til København, Stockholm og Firenze.Takk Per, skriver han videre.Prisen vart delt ut av ordførar Håkon Myrvang i Naustdal kommunestyre sitt møte.”